16 saker du (förmodligen) inte visste om din vagina

Hur väl känner du egentligen ditt underliv? Förmodligen inte så väl som du skulle kunna. Vilka av dessa 16 fakta hade du koll på sedan innan?

 1. Fiffi gör rent sig själv

  I motsats till vad du kanske trott så behöver inte fiffi mycket hjälp med rengöringen, den kan själv göra sig av med ovälkomna bakterier och flytningar. Skippa därför tvål och nöj dig med vatten, när du tvättar dig. Allra bäst är det också om du sover utan trosor på natten, så att de nedre regionerna luftas.

 2. En orgasm funkar bättre än en värktablett

  När du får en orgasm frigörs en massa endorfiner, vilket fungerar ungefär som naturligt morfin. Resultatet är att du översköljs av en våg av eufori, samtidigt som orgasmen fungerar som smärtlindring.

  orgasm

 3. Din kroppsstorlek avgör inte hur ”tight” du är

  Det är en komplett myt att små, korta tjejer skulle ha tightare vaginor än större och längre tjejer. Kroppsstorleken avgör inte storleken på din vagina. Och väldigt få har, vad folk kallar, en ”tight” vagina. Vaginor är elastiska och stretchas ut och expanderar – vissa till nästa dubbel storlek – under sex, oavsett hur stor eller liten du är.

 4. G-punkten ”upptäcktes” inte förrän på 40-talet

  Dr Ernest Gränfenberg – en mycket känd, tysk gynekolog – identifierade en erogen zon, idag känd som G-punkten, på 40-talet. Namnet G-punkten, där G alltså står för Gränfenberg, slog dock inte igenom förrän 1992 och var exakt den ligger fastställdes inte förrän på 2000-talet av italienska forskare. Den som söker finner! ?

  gpunkt

 5. Tjejer och killar är från början likadana

  Det är lite skillnad nu, men klitoris och penis startar i samma form och det dröjer veckor innan man kan se könet på ett foster. Vad cellerna ska bildas till bestämmer hormonerna, men det betyder att en klitoris är formad från samma vävnad som skulle ha blivit det översta skaftet på en snopp om den hade fått manliga hormon skickat till sig istället.

 6. Inte all svamp är dålig

  Svampinfektioner är egentligen bara en överproduktion av svamporganismer som redan existerar i fiffi. De ökar i antal när ditt immunförsvar är lågt, när du äter dålig mat, äter antibiotika eller bär tighta nylonstrumpbyxor eller -trosor för länge. Du kan dämpa en infektion genom att minska ditt intag av socker och bröd och byta dina trosor i syntetmaterial till hederliga varianter i bomull, men försvinner inte besvären måste du boka tid hos läkaren.

  svamp

 7. Har du koll på A-punkten?

  Om du inte hört talas om A-punkten, se till att lära känna den. De som gjort sig vän med den kan vittna om starkare, bättre och längre orgasmer. Följ den främre väggen av vaginan tills du når livmoderhalsen, där ligger A-punkten. För att ”väcka” punkten så gäller det att smeka bara lite lätt på toppen och inte för långt fram för då kommer du för nära G-punkten.

 8. Hälsosamma underliv luktar inte illa

  Om du har en helt hälsosam vagina så bör den inte dofta särskilt mycket. Så om du känner en odör där nerifrån kan det vara ett tecken på att något inte står helt rätt till. Förändras din naturliga doft kan det bero på att du lider av uttorkning, en svampinfektion eller att du tar för mycket vitaminer. Har du en stark doft? Boka tid hos din läkare eller gynekolog.

  doft

 9. Killar är inte de enda som ejakulerar

  Har du någon gång känt det som att du är på väg att kissa på dig under sex, hållit tillbaka det, och sedan totalt tappat suget? Då kan du ta stoppat dig själv från att ejakulera, det vill säga få fontänorgasm/sprutorgasm. Kvinnlig ejakulation är en utsöndring av prostata-vätska från kvinnans urinrör till följd av sexuell stimulering, orgasm eller nära orgasm. Den är genomskinlig eller ibland lätt mjölkig och innehåller bland annat fruktos och glukos, vilket ger den en sötaktig doft och smak, och ska inte förväxlas med urin.

 10. Storleken spelar faktiskt ingen roll

  Om killen du vill ligga med har stor eller liten snopp spelar ingen roll. Vaginan är i snitt runt 7–8 cm stor, och blir några centimeter större när du är upphetsad, och den kan ta hand om de flesta storlekar och längder och anpassa sig. Endast i få fall där den erigerade penisen är kortare än 7 centimeter kan det bli en missmatch. Och är någon väldigt lång? Lugn bara lugn, det går oftast också om man tar det försiktigt. Vaginan kan växa med 200% under sex i upphetsat tillstånd.

  storleken

 11. Inte alla tjejer har en G-punkt

  Så… G-punkten må ha upptäckts för några år sedan, men samtidigt som den hittades upptäckte även forskare att miljoner kvinnor inte har en…

 12. … och alla G-punkter fungerar inte likadant

  Det kan vara bra att vara medveten om att den fungerar olika för olika personer. De allra flesta upplever njutning och blir kåta, när den smeks, men vissa kan känna sig obekväma och bli oroliga av att G-punkten stimuleras.

  gpunkt2

 13. Vaginor krymper tillbaka efter förlossning

  Det kan vara lite överväldigande att tänka på att man, eventuellt vid något tillfälle, ska trycka ut en trekilos-baby genom vaginan och att vaginan då expanderar till ungefär tre gånger sin storlek. Men till skillnad från vissa skräckhistorier, du kan ha hört, så återgår fiffi till sin vanliga storlek och form (allt som oftast) efteråt. Det kan ta några månader, och en massa knipövningar, men det går.

 14. Vi har könshår av en anledning

  Alla dessa rabalder över könshår… Det finns där av en anledning. De skyddar könsorganen, fångar upp smuts och gör att kläder och annat inte ligger direkt mot den känsliga huden. Dessutom är det en utmärkt luftventil som hjälper kroppen att ha rätt ph-balans inne i slidan. En fiffi utan hår = motsatsen. Tänk på det innan du vaxar dig där nere.

  könshår

 15. Tamponger kan inte försvinna

  Till skillnad från vad du än kan ha hört så kan inte tamponger försvinna upp i kroppen. Det är omöjligt för tampongen att jobba sig upp genom livmodern till magen, eftersom livmoderhalsen, som är ”högst upp” i vaginan, är så liten och trång att det bara kan passera vätskor och sperma där igenom (förutom när du föder barn såklart). Förmodligen har tampongen – om det känns som att den är ”borta” – lagt sig på sidan högst upp och är svår att nå. Om du inte kan nå den själv, så kan du boka en tid hos läkaren eller gynekologen, så kan de ta bort den åt dig.

 16. Flytningar är rena

  Om du är frisk och kry så är dina flytningar vitaktiga, rena och utan stark doft. Flytningar är allt annat än ”smutsigt” och ohälsosamt, de är packade med bra bakterier som ska skydda mot infektioner och rengöra fiffi. Om du har väldigt mycket flytningar och tycker att de ändrat färg eller doft, eller att det kliar eller känns irriterat där nere, så kan de passa med ett besök hos läkaren.

  changecolor

   

   
  Tack Glamour för inspo.

Annons