in

Therese Lindgren: ”Du har makten att göra skillnad för djuren”

therese lindgren djurratt

RÖSTER. Youtube-stjärnan Therese Lindgren skriver om djuren i päls- och livsmedelsindustrin och sina försök att få besöka gårdar i Sverige. Mer

 

Att vi lever i ett konsumtionsstyrt samhälle är ett faktum få skulle argumentera emot. Vi reser som aldrig förr och producerar snabbare än vi
hinner konsumera. Mer än någonsin pratas det om vikten av att vara en ”medveten konsument” och att minska sitt ekologiska fotavtryck. Vi ska köpa närodlat och ekologiskt, välja tygpåse framför plast och undvika bekämpningsmedel. Men det finns ett område det pratas mindre om när det kommer till de medvetna valen du som konsument kan göra, och jag förstår varför.

Jag har sedan förra sommaren mailat varenda bondgård, hönsfarm, kläckeri och pälsfarm jag hittat i hopp om att – i sällskap av min kamera – få besöka deras verksamhet för att visa på YouTube. I kommentarsfältet under mina videor och i min mailbox hävdar nämligen många att verkligheten för svenska djur är den som visas i reklamen på tv. Där ko och kalv betar tillsammans på gröna ängar, där hönsen pickar fritt på gårdsplanen och grisarna bökar i värmen från solen. När jag hävdar något annat kallas jag för en ”jävla 08:a som inte ska lägga mig i hur djuren på svenska gårdar behandlas”. Och de där hemska klippen jag ser från djur i päls- och livsmedelsindustrin på nätet, de ”är filmade utomlands för sådär fungerar det inte i Sverige”, säger de.

 Av någon anledning vill däremot inte en enda gård eller farm ta emot mig ens en kvart

Nu kanske det här är osvenskt formulerat av mig, men det är ingen hemlighet att jag driver en av Sveriges största Youtube-kanaler och att företag betalar hundra tusentalskronor för att jag ska besöka deras butiker och fabriker för att visa mina tittare. Av någon anledning vill däremot inte en enda gård eller farm ta emot mig ens en kvart. Trots att jag till och med erbjudit mig betala för att få mig en rundvisning är det alltså inte en enda gård som vill försöka visa att djur i päls- och livsmedelsindustrin visst mår, och behandlas, bra.

Hur ska man som konsument kunna ta ställning och göra medvetna val om man inte tillåts ta del av HELA sanningen? Hur kan någon förvänta sig att jag ska köpa argumentet ”sådär fungerar det inte i Sverige” när ingen vågar visa hur det fungerar här? Hur ska jag som konsument veta om frigående höns faktiskt bor och lever bra när jag inte får se?

[adSpace placement=”auto”]

Jag förstår att en räv som föds upp i en bur för att bli en krage på någons Canada Goose-jacka inte lever ett härligt eller naturligt liv

Jag förstår att det inte är en slump att pälsfarmerna placerats långt från civilisationen. Eller att hönsfarmerna inte har fönster så att jag som förbipasserande kan se in. Jag fattar varför man gärna kablar ut bilder på hur glatt korna hoppar omkring när de blir utsläppta på grönbete, men att man stänger grindarna när korna tvångsinsemineras för att fortsätta föda kalvar för att upprätthålla mjölkproduktionen. Jag förstår att en räv som föds upp i en bur för att bli en krage på någons Canada Goose-jacka inte lever ett härligt eller naturligt liv. Och att höns som bor i burar där de inte ens kan sträcka ut vingarna inte mår bra. Men det tog mig tid och aktivt sökande att skapa mig den förståelsen, för inte har industrin hjälpt mig.

Äsch, vet du vad? Lyssna inte på mig, jag uppmanar dig att istället själv söka reda på information kring hur djur i päls- och livsmedelsindustrin lever. Gör det inte för att jag ber dig, utan för att du inte vill vara företagens marionettdocka som de tjänar pengar på, för att du kan genomskåda deras töntiga reklam, för att du inte vill bidra till lidande eller en oetisk bransch. För att du som medveten konsument har makten att förändra och den makten tänker du ta till vara på, eller hur?

 

debattext-2.0

Röster är en plats där du som läsare kan göra din röst hörd. Är du arg, glad, uppgiven eller har en idé som du vill att fler ska ta del av? Mejla oss på [email protected] för chansen att få just din text publicerad.