in

Evah Åberg: ”Jag är den jobbiga feministen alla hatar”

roster

Evah Åberg skriver om att gå från tyst och försiktig feminism till att vägra vara tyst. Mer

När jag började inrikta mig på feminism så var jag väldigt ”mjuk” i mina åsikter. Jag visste inte riktigt vad det innebar och jag var likt många andra lite mjäkig, för inte skulle väl jag, en tjej från Grums sticka ut näsan och tycka något radikalt? Inte skulle väl jag gå emot de strukturer och normer vi levt i i så många år, för det är ju så det är, så har det alltid varit var min tanke.

Men när jag började läsa på lite mer och förstod mer om vad dessa strukturer och normer gör mot oss och när jag började våga mer så blev det annorlunda. Idag skulle nog vissa se mig som den där ”jobbiga feministen som hatar”. Jag försöker väcka diskussioner för att jag är trött på att tystas ned, tryckas ned och möta motstånd hela tiden.

Vi är så många kvinnor som dag ut och dag in försöker förändra, men vi motarbetas hela tiden. Vi motarbetas av människor som inte vill lyssna, men framför allt motarbetas vi av människor som lyssnar men som inte vågar höja sin röst och stötta oss. Hur ska vi kunna förändra om vi hela tiden bara ska sitta tysta som möss och inte våga prata om detta?

Vi måste våga diskutera varför så många män är våldsbenägna

De få män jag har i mitt liv är fantastiska och jag älskar dem otroligt mycket. Jag har valt att ha dem i mitt liv för att de är bra människor. Däremot kan jag fortfarande se att mansbilden, alltså bilden av hur en man ska vara har satt sina spår i dem också på olika sätt. Att kulturen av hur en man ska vara, exempelvis inte visa så mycket känslor som vi växer upp med har format dem också. Det gör dem inte till dåliga människor, men det gäller att se hela bilden och hur ska vi kunna förändra om vi inte får prata, höja rösten och hata denna mansbilden?

Jag hatar inte män. Jag hatar inte min pappa, min pojkvän, min morbror eller min manliga läkare. Däremot hatar jag mansbilden, manskulturen som har präglat de flesta i vårt samhälle. För att ändra den måste vi vakna och faktiskt se vad den gör.

Vi måste våga diskutera varför så många män är våldsbenägna. Varför 97 procent av alla anmälda sexualbrott begås av män. Varför 70% av alla självmord begås av män. Varför män är överrepresenterade i stort sett alla former av våld. Världen över våldtar män kvinnor. Världen över trakasserar män kvinnor. Världen över hånar och kränker män kvinnor. Världen över tystar män ned kvinnor. Världen över slåss män med varandra. Den gemensamma faktorn hos dessa män är inte ursprung eller religion. Den gemensamma faktorn är deras kön, att de är män.

Samhället kan aldrig bli för jämställt

Vad är det som gör att män tar till våld så lätt? Varför mår män så dåligt? Varför har män lättare att fastna i alkohol, drog och spelberoenden?

Något beror det på, och vi måste höja rösten eftersom det påverkar oss alla. Feminismen och exempelvis #metoo kan aldrig gå för långt. Samhället kan aldrig bli för jämställt. Det som däremot har gått för långt är mäns benägenhet till våld och att vi som påpekar detta hela tiden tystas ned och tillrättavisas med att det vi upplever, känner, tänker och tycker är fel.

Jag vill förändra mansbilden och manskulturen. Jag är trött på att så många män tar till våld. Jag är trött på att tystas ned och tryckas ned. Den manskulturen som finns idag förstör inte bara för oss kvinnor. Den förstör för blivande män också, som växer upp med att han ska vara den där tuffa, hårda känslokalla människan. Det är dags att män börjar rannsaka sig själva och börjar fråga sig själva hur de påverkats av dessa normer och strukturer, för det påverkar oss alla mer än vad vi kan tro och det är när vi börjar studera vi kan förändra.

Evah Åberg, 26 år, personlig assistent och skribent. Läs hennes blogg här

röster

Röster är en plattform där VeckoRevyns följare själva kan skicka in debattartiklar eller personliga texter för att göra sin röst hörd. Har du något du vill säga? Vill du förändra något eller bara skriva av dig när du är arg/glad/ledsen/uppgiven? Skicka din text till oss på [email protected]. Vi vill hjälpa Sveriges unga kvinnor att få en plattform, använd den!