in

Nya bevis visar: därför sjönk Titanic EGENTLIGEN (nej, isberget var inte största anledningen)

titanic

Det finns nog ingen som har missat båten Titanics tragiska möte med ett isberg. Men ny fakta visar att det var något annat än krocken med isberget som låg bakom att båten sjönk. Mer

Nyligen sändes dokumentären ”Titanic – The new evidence” på brittiska Channel 4. Det är en ny dokumentär som, precis som namnet skvallrar om, presenterar nya bevis som visar på att isberget inte var det som i första hand fick Titanic att gå på grund.

Den 10 april 1912 påbörjade RMS Titanic sin resa från Southampton till New York. Bara fyra dagar senare sjunker fartyget och 1500 människor mister livet.

Att Titanic körde in i ett isberg har länge varit klarlagt, men hur kom det sig att ett isberg kunde orsaka så extremt stor skada och få ett jättefartyg att sjunka på bara några timmar?

Svaret: en brand.

Nya bilder avslöjar skador efter branden

Att Titanic ska ha brunnit har experter länge varit överens om, men nya bevis visar nu att branden är den primära orsaken till att fartygets sjönk. Journalisten Senan Molony har forskat på Titanics förlisning i 30 år och med hjälp av tidigare okända bilder har han kunnat visa på brandens enorma inverkan på fartyget, skriver The Independent.

På bilderna, som togs av Titanics eltekniker, kan man se ett nästan 10 meter långt svart märke som är placerat precis där fartyget senare kom att skrapa mot isberget.

Experter menar att de svarta märkena sannolikt är orsakade av en brand i ett flera våningar högt skrov på fartyget. Branden ska ha startat redan innan Titanic lämnade Southamptons, men enligt The Independent ska information om branden ha undanhållits för allmänheten.

Läs också: Här är teorin kring Jack och Rose i Titanic som du önskar att du aldrig hade läst

Isberget träffade den brandskadade delen av fartyget

Forskare och ingenjörer som är specialiserade på metallers egenskaper och förändringar när det gäller yttre påverkan har sagt en den temperatur som järnet i skovet nådde, cirka 1000 grader, gör järnet poröst och försvagar det med upp till 75 procent, enligt Senan Molony.

Att krocken med isberget inträffade på precis den del av fartyget där det hade varit en brand gjorde att materialet gav vika på ett sätt som annars inte hade hänt. Hade det inte brunnit hade isberget inte orsakat lika stor skada, i alla fall inte om man ska tro det Molony och andra experter nu har kommit fram till.