Jeansguide våren 2016 – Vilken modell passar dig bäst?

Jeans. Det kanske mest älskade och använda plagget genom tiderna. Utbudet är dock stort och det kan vara svårt att hitta de där perfekta jeansen. Skinny, straight, loose eller flare… Vilken modell passar dig bäst?

Jeansproduktionen drog igång på sena 1800-talet men det var inte förrän 1950 som dammodeller började tillverkas i Europa. Från början var utbudet på modeller ganska begränsat och byxan var i själva verket ett arbetsplagg… Idag är jeansen så mycket mer. Det finns inte bara många olika tvättar utan också en rad olika modeller, sömmar, detaljer och slitningar. Jeansen har gått från att vara slitstarka arbetsbyxor till en av de hetaste plaggen i modevärlden. Här hittar du sex av 2016’s trendigaste jeansstilar med fem jeans i vardera kategori.

jeansguide veckorevyn

Straight leg: 1  2  3  4   5

Bootcut: 1  2  3  4  5

High waist: 1  2  3  4  5

Loose fit:  1  2  3  4  5

Flare:  1  2   3   4   5

Skinny:  1  2  3  4  5

Så, vilka jeans passar min kroppstyp?

Först och främst vill jag klargöra att jag inte tycker om att dela in kroppar i olika fack och bestämma vilken kroppstyp som passar ett visst plagg – alla får självklart bära precis vad de känner för – och det finns inga rätt och fel. Däremot kan du se den här jeansguiden som guidning och inspiration om du är osäker på vilka jeans som passar din kropp allra bäst.

Kroppstyper

Päron:

Ett par höga jeans framhäver rumpan och slimmar åt runt midjan, vilket passar den päronformade kroppen perfekt. Bootcut fungerar också bra då de balanserar ut figuren något. Raka jeans är en annan bra modell för dig med typiskt päronformad kropp.

Äpple:

Raka jeans framhäver dina ben på en snyggt sätt och en medelhög midja är att föredra då de sitter skönt runt magen. Skinny jeans är också en bra modell för den äppelformade kroppen.

Morot:

Att satsa på medel till hög midja är ett hett tips här. En hög midja drar in magen och framhäver rumpan, vilket automatiskt ger ett kurvigare intryck – om man önskar.

Timglas:

Raka och tighta jeans jämnar ut figuren. Även bootcut är en bra modell för timglaskroppen.

Rak:

De flesta jeansmodeller klär dig med rakare kroppsform. Låg, mellanhög och hög midja funkar alla fint.

Psst! Kolla in även in guiden över vilka solglasögon som passar bäst för din ansiktsform!

 

Källa/inspiration till guiden ovan: HÄR

Källa fakta jeans: HÄR

Källa: Font i jeanskollage

Illustration kroppstyper: Frida Grahn (inspirerad av guide HÄR)

NUVARANDE Jeansguide våren 2016 – Vilken modell passar dig bäst?
NÄSTA Forskning slår fast: Äldsta syskonet har högst IQ