in

Hope vill ändra synen på könsnormen kring kläder – märker alla plagg med dam- och herrstorlek

hope dragare

I hopp om att ändra synen kring kläder och kön och få folk att shoppa från alla avdelningar i butiken ändrar nu klädmärket Hope storleksmärkningen på sina plagg till att bestå av både en damstorlek och en herrstorlek. Mer

Det svenska modemärket Hope bryter gränsen mellan dam- och herrkläder genom att märka alla deras kläder med två storlekar: en damstorlek och en herrstorlek.”Det finns ingen anledning till att någon ska känna sig begränsad av de konventioner som finns kring dam- och herrkläder” skriver de på sin hemsida.

Hope grundades 2001 av Ann Ringstrand och Stefan Söderberg och märket har sedan dess belönats med bland annat det prestigefyllda priset Guldknappen 2010. I september förra året släppte Hope kollektionen Changes, en unisex-kollektion som skulle fira den nya synen på identitet och den nya synen på köns-fluiditet.

”Vi hör hela tiden om kunder som handlar sina kläder på en annan avdelning än den stereotypa – kvinnor som älskar byxorna för män eller män som bär stickade tröjor från kvinnornas kollektion. Vi tycker att det är något som är otroligt befriande kring det och att det är något som borde uppmuntras och firas. Dessa människor representerar individualitet och självförtroende som vi älskar att se och stötta”.

ska%cc%88rmavbild-2017-01-10-kl-9-57-01-fm

Från och med vår/sommar-kollektionen i år kommer märket nu alltså märka alla sina kläder unisex med de typiska europeiska storlekar som finns. Hope skriver att ”originalstorleken” kommer stå till vänster, och den konverterade storleken till höger. Om det till exempel är ett plagg som från början designats för kvinnor står storleken till vänster.

”Manliga och kvinnliga kroppar är ofta olika och kräver ibland olika tekniker när det kommer till skärning i ett plagg. Med detta initiativet hoppas vi att vi kan erbjuda mer frihet när det kommer till val och att det blir lättare att shoppa över de olika avdelningarna. Det är ett litet steg med vi hoppas att det pressar utveckligen mot en mer könslös normativitet kring hur man ser på mode”, skriver Hope.

Grymt initiativ tycker vi, nu hoppas vi att fler tar efter!