in

Kakan Hermansson: ”Jag vill ha ett liv där INGEN kvinna ska behöva vara rädd”

kakan hermansson kvinna till kvinna

Kvinnor i krig våldtas, dödas och trakasseras – hur kan vi hjälpa dem? Kakan Hermansson är en av dem som engagerat sig i kampen för deras frihet – nu berättar hon om sitt engagemang, feminism och hur en drömvärld ser ut för henne. Mer

Karin ”Kakan” Hermansson var i elvaårsåldern när hon insåg att hennes kön spelade stor – till och med störst – roll i hur hon behandlades. Kakan hade redan tidigare intresserat sig för frågor som rör klass och rasism, men nu växte också engagemanget för feminism. Och är det något svenska folket i dag vet om Kakan är att hon är en stenhård och stencool feminist.

Förutom att via sina olika kanaler lyfta frågor som rör just feminism är Kakan också engagerad på andra sätt för att göra världen bättre för kvinnor. Nu senast har hon blivit en så kallad ”Femdefender” för organisationen ”Kvinna till kvinna”. Det är en organisation som jobbar med att uppmärksamma och hjälpa kvinnor i krigs- och konfliktdrabbade områden. Som femdefender inom organisationen hjälper man till att göra situationen för kvinnor bättre genom att sprida kunskap, skänka pengar eller på andra sätt hjälpa till.

”Diskussionen om våldtäkt i Sverige är sömnig”

Ett vanligt vapen som i krig används mot kvinnor är våldtäkt, vilket är just en av de stora frågorna som ”Kvinna till kvinna” jobbar med. I dag klassas våldtäkt i krig som en krigsförbrytelse och ett folkrättsbrott, men det var först efter kriget i forna Jugoslavien i början av 90-talet som frågan om våldtäkt som vapen och krigsföring på allvar började uppmärksammas. Men pratar vi idag om våldtäkt som vapen i krig i så stor utsträckning som vi borde? Det tycker inte Kakan.

– Nej, verkligen inte. Diskussionen om våldtäkt i Sverige är ju otroligt sömnig, förutom bland oss feminister, så samtalet om våldtäkter som drabbar kvinnor i krig är ju verkligen inte en prioritet. Framför allt saknar jag diskussionen om varför män våldtar, vad det är som är så viktigt i den manliga sexualiteten som gör att våldtäkt är så vanligt, säger Kakan.

Tas våldtäkter på lika stort allvar som andra krigsförbrytelser i krig?

– Absolut inte, överhuvudtaget inte i närheten. Att våldföra sig på kvinnor är inte ett brott som tas på allvar, oavsett krig eller inte.

Redan som barn kom Kakan i kontakt med människor som hade flytt från krig och konflikter. Många av hennes klasskompisar var flyktingar och när hon i vuxen ålder började jobba på Emmaus och kom i kontakt med personer som hade starkt engagemang för kvinnor på flykt stärktes henne vilja att hjälpa ännu mer.

– Som feminist i en priviligerad del av världen anser jag att min feminism och mitt systerskap måste inkludera alla kvinnor, inte bara dem i min närhet, säger Kakan.

”Jag vill ha ett liv där INGEN kvinna ska behöva vara rädd”

Hur kan man själv som privatperson hjälpa kvinnor på flykt, då? Jo, bara genom samtal och diskussion så kan man påverka en hel det, men självklart är pengar också viktigt, menar Kakan.

Att skänka pengar gör enorm skillnad för det ger oss möjlighet att arbeta med kvinnor hands on, i praktiken, finnas på plats och jobba tillsammans med andra kvinnoorganisationer.

Vad önskar du att alla visste om kvinnors situation i krigsdrabbade områden?

– Kort kan en väl säga att där det finns krig och där flykt är nödvändigt, är kvinnor och barn alltid extra utsatta. Vi pratar om våldtäkter, övergrepp och våld, brutalt sådant. Det är tyvärr verklighet för väldigt många.

Vad har du lärt dig av att engagera dig i ”Kvinna till kvinnas” kamp?

– Att systerskapet är internationellt, vi är så många som verkligen bär på engagemang för alla sorters kvinnor, speciellt de i krig.

Hur ser en drömvärld för kvinnor ut för dig?

– Jag vill ha ett liv där INGEN kvinna ska behöva vara rädd. Inte för tvångsgifte, inte för sin pojkvän, inte för sin pappa eller att gå hem själv på natten. En värld där våra orgasmer är lika mycket värda som mäns. Där vår sexualitet är vår egen.