in

Forskarna är överens: Det är bra att ta en sovmorgon (YES!)

sovmorgon

Tillhör du skaran som har svårt att ta sig upp på morgonen? Och får du dåligt samvete för det? Sluta med det. Forskning visar att sovmorgon faktiskt gör dig både lyckligare, mer intelligent och frisk. Mer

Samhället i dag är anpassat efter morgonmänniskor. Det sitter i ryggen på oss att om man ska ha en effektiv dag är det ”uppe med tuppen” som gäller. Men det behöver inte vara det bästa alternativet – åtminstone för alla, skriver Elite Daily.

Här är 4 anledningar till att ta en härlig sovmorgon:

1. Är du trött på morgonen är du helt enkelt inte utsövd

Många som börjar jobba tidigt får för lite sömn, enligt en undersökning (publicerad i tidskriften Sleep) där forskare analyserat ca 125 000 amerikaners sömnvanor under 13 års tid.

– Att få minst sju timmars nattsömn är avgörande för ditt mentala, känslomässiga och fysiska välmående oavsett om du ska arbeta eller bara vara hemma, säger ordförande för American Academy of Sleep Medicine, Dr Timothy Morgenthaler till brittiska Independent.

Har du inte fått sova sju timmar, bör du helt enkelt sova vidare alltså.


2. Att vakna upp samma tid varje dag är viktigt

Detta är nog natuligt för de morgonpigga. Men för oss som gärna sover lite längre blir sömnen oregelbunden mellan helg och vardag. I själva verket borde man kanske få sova så länge man behöver även i veckorna.

Enligt Dr. James B. Maas, som skrivit boken Power Sleep så är det viktigaste att man lägger sig och går upp ungefär samma tid varje dag, oavsett tid. Så skulle inte tidiga mornar till skola och jobb störa detta, så skulle vår naturliga sömncykel se till att vi höll den kontinuitet i sömnen som vi kanske saknar i dag.

3. Sömn är bra för ditt minne

När man sover får hjärnan en paus att använda till att skapa nya kontakter mellan hjärnans neuroner, vilket skapar förutsättningar för inlärning. Ett kinesiskt forskarlag har publicerat en studie i tidskriften Science som indikerar att sömnbrist inte ens kan kompenseras med intensiv minnesträning.

Alltså är sömnen rent avgörande för vårt minne och vår förmåga att tänka nytt.

 

[adSpace]
4. Spola väckarklockan!

När du vaknar av dig själv är du utvilad. Det i sin tur leder till att du låter bli att ”chockväcka” kroppen med koffein och explosiv aktivitet.

Genom att låta kroppen vakna långsamt ökar du förutsättningarna att hålla stresshormoner och humöret i schack. I en studie från Duke University Medical Centre konstaterar man att en koffeinkick på morgonen höjer blodtrycket och stresshormonerna och ger en snabb (och övergående) känsla av pigghet.

Med dessa ord med oss kan vi väl enas om en sovmorgon med gott samvete i morgon, eller vad säger ni? ?

Veckorevyn_App_balk