in

Flytta till ett annat land – så gör du

flyga 1

Vi är många som drömmer om att packa väskan och flytta utomlands för att jobba, plugga eller bara resa. Men hur gör man egentligen? Vi tog hjälp av tre VeckoRevyn-läsare för att reda ut hur det kan gå till. Mer

ANNIKA, 22, JOBBAR I BANGKOK:

”Man måste våga ta sig ur sin comfort zone”

flytta till 0000 bangkok

Sedan några månader tillbaka bor Annika Zorn, 22 år, i Bangkok i Thailand, och jobbar med kundtjänst. Men hennes resa började flera år tidigare, med ett lärlingsjobb i Tyskland. För henne är det både rastlöshet och viljan att se nya platser som driver henne ut i världen.

Berätta varför du först flyttade utomlands och hur det gick till!
– Jag flyttade till Tyskland 2011, när jag var 16. Jag fick ett lärlingsjobb där för att göra protesögon. Yrket går i släkten och jag skulle då vara den tredje generationen i min familj som gjorde det. Det var väldigt läskigt, men också spännande, att flytta dit ensam. Företaget hjälpte mig att hitta en lägenhet, eftersom jag inte kunde någon tyska alls.

Hur hamnade du till slut i Bangkok, där du är nu?
– 2015 fick jag nog av Tyskland, och jag insåg att yrket inte var något för mig. Jag bestämde mig för att flytta till Irland, vilket alltid varit en dröm för mig. Så jag gick in på olika jobbsidor på internet och hittade ett där de sökte svensktalande för ett kundtjänstjobb inom IT, och flyttade till Irland en månad senare. I december 2016 bestämde jag mig för att flytta tillbaka till Sverige, men jag blev uttråkad och sökte jobb i Bangkok, eftersom att jag har släkt här.

Vad är det svåraste med att flytta utomlands?
– Det svåraste är boendet. Jag skulle rekommendera att planera och kolla upp allting i förväg. Det finns många grupper på Facebook som heter till exempel ”Svenskar i Dublin”, där du kan få massor av tips, och ibland söker personer inneboende.

Hur har det fungerat med visum och liknande?
– Här i Thailand får jag hjälp från företaget. Men även här finns bra information på internet och i olika grupper. Kolla med svenska ambassaden eller det aktuella landets ambassad i Sverige.

Vad hade du gjort annorlunda om du skulle kunna göra om det?
– Jag skulle ha sparat pengar och planerat mer. Jag är ganska spontan av mig, så jag har flyttat i stundens hetta. Visst har jag klarat mig och allt har alltid löst sig för mig, men jag hade kunnat undvika massor av huvudvärk och stress.

Om det är någon som vill flytta utomlands men inte vågar eller tror att det är för svårt, vad vill du säga till den?
– Du kan vara hur påläst och och planerad som helst, men det kommer ändå alltid att kännas läskigt. Mitt råd är: Gör det bara! Det enda som stoppar dig är du själv. Man måste våga ta sig ur sin comfort zone. Man utmanar sig själv när man är i ett nytt land, speciellt om man är ensam. Jag har blivit mycket mer självsäker och öppen mot nya människor sen jag flyttade. Jag har träffat så många fina och intressanta personer som har blivit vänner för livet. Jag hade aldrig träffat dem om jag hade bott kvar i Sverige.

RONJA, 21, FÖLJDE KÄRLEKEN OCH HAMNADE I KALIFORNIEN:

”Det går inte att styra vem man blir kär i”

flytta till 0001 kalifornien

Sommaren 2014 var Ronja Eriksson, 21 år, på semester i San Francisco och provade den då ganska nya appen Tinder. Där matchade hon med en kille som hette Gabriel. De hann aldrig träffas då, men höll kontakten i flera månader. Senare på hösten träffades de i New York över en weekend. De gillade varandra, mer och mer. Snart bestämde paret att de ville leva och bo tillsammans. Gabriel hälsade på Ronja hemma i Borlänge över jul, och idag bor paret tillsammans utanför Sacramento i Kalifornien.

Varför valde du att flytta till USA, och inte Gabriel till Sverige?
– Gabriel hade fått en otrolig chans till en karriär i USA. Jag hade ingen utbildning och mitt jobb var mest tidsfördriv, och eftersom jag hade drömt om att plugga i USA kändes det som ett naturligt val. Men Gabriel är både amerikansk och fransk medborgare, så jag sa ”Om det blir för tufft får du komma till Sverige istället”. Det bestämde vi typ på första dejten.

Det är väl jättesvårt att få uppehållstillstånd i USA, hur var det för dig?
– Först fick Gabriel ansöka om att jag skulle få bli hans fästmö. Då vill myndigheterna ha massor av information som ska bevisa att förhållandet är äkta, och om det blir godkänt har man tre månader på sig att gifta sig i USA, och sen ansöka om uppehållstillstånd, eller green card som det heter. Då är det ännu fler intervjuer och dokument som ska fixas. När man har lämnat in ansökan kan det ta över ett år att få godkänt, och då får man inte lämna USA. I samband med att man ansöker om green card ansöker man också om ett tillfälligt arbetstillstånd, som brukar ta tre månader att få.

Vad var svårast med flytten, och hur tog du dig igenom det?
– Det allra svåraste var ensamheten. Gabriel jobbade tio timmar om dagen och jag hade inga kompisar. Även om jag är social så är jag inte den som går till gymmet och blir tjenis med främlingar, så jag var i princip ensam tills jag fick börja jobba och plugga. Jag kände att jag inte hade något syfte i livet, men då skaffade jag min hund Milou. Han har varit som en terapihund från början, och jag tar med honom vart jag än går.

När fick du ansökan godkänd, och vad hände då?
– I slutet av 2015 fick jag mitt arbetstillstånd och började jobba som gymnastiktränare. Det var vändpunkten för mig! När jag träffade andra i min ålder, och kunde utöva mitt intresse. Sen fick jag mitt green card och började på universitetet, vilket var jättekul! Innan längtade jag bara efter att få träffa Gabriel, men nu har jag ett eget liv med klasskompisar och gymnastiken.

Vilka är dina tips till någon som vill flytta till USA?
– Följ instruktionerna från amerikanska myndigheterna, gör det på deras sätt och gör inga misstag. Var inte lat, lägg många timmar i veckan om det behövs. Bästa sättet för att få ihop alla papper är att kolla bloggar av folk som har gjort det tidigare. Det är enda sättet att få veta exakt hur du ska göra. Du måste ha rätt dokument, allt ska vara snyggt och prydligt. Och gör du allt rätt kommer det gå mycket smidigare.

Det låter krångligt och tidskrävande. Var det värt det?
– Ja, men det är värt det! Processen var ju ett helvete, men jag har lärt mig så mycket. Jag har mer erfarenhet än de flesta i min ålder. Jag har lämnat min familj och allting som är tryggt, så jag är ändå stolt över att jag lyckades göra det. Och nu är det ju över, nu kan vi bo i USA eller Sverige, vilket vi vill. Hade jag varit ”förklok” hade jag kanske valt att inte träffa en amerikan, men det går ju inte att styra vem man blir kär i.

Vad har ni för framtidsplaner?
– Tanken är att när vi har pengar så vill vi ha som ett mer ”riktigt” bröllop där vi förnyar våra löften, antingen i USA, Sverige eller Frankrike. Jag har sagt att när jag har råd med ett par Christian Louboutin-skor, då kan vi gifta oss, haha.

ELVIRA, 22, PRAKTISERAR PÅ VÄSTBANKEN:

”Situationen med Israel och Palestina är extremt komplex”

flytta till 0002 vastbanken

Elvira Korp, 22 år, läser sista året på kandidatprogrammet International migration and ethnic relations i Malmö. Hon praktiserar på palestinska Röda halvmånen, en muslimsk motsvarighet till Röda Korset. Där har hon lärt sig mycket om nya människor och kulturer, men också om en politisk situation vi svenskar kanske inte vet så mycket om.

Hur kommer det sig att du hamnade på Västbanken?
– Jag flyttade dels för att jag fick en praktikplats i Västbanken, dels för att jag helt enkelt kände att jag behövde göra något nytt ett tag. Sen har jag också läst arabiska på universitet, så jag visste att jag ville åka till ett arabisktalande land.

Så du kan arabiska, coolt! Är det inte svårt att lära sig ett nytt språk i vuxen ålder?
– Min arabiska är långt ifrån perfekt, haha. Jag förstår en del och kan delta i enklare konversationer, och så kan jag läsa och skriva. Det är som med alla nya språk, man måste komma över en tröskel.

Hur funkar det med visum och liknande?
– Visum för tre månader får man på flygplatsen när man passerar gränskontrollen. Hela situationen med Israel och Palestina är extremt komplex. Det är invecklat att förklara hur det fungerar med visum och att passera så kallade checkpoints, men så länge du har visumet, som är ett litet blått kort, ska allting fungera. Däremot är det betydligt mer komplicerat om man är palestinier.

Är det osäkert att vara där du är?
– Många har frågat mig om det inte är väldigt farligt att vara i Västbanken. Jag tycker inte att det är det. Människor som bor här är otroligt vänliga och hjälpsamma och får en alltid att känna sig som hemma. Å andra sidan är det ett land som ligger i ständig konflikt med Israel, och därför måste man vara uppmärksam när det gäller vissa saker, och till exempel hålla sig borta från demonstrationer och sammandrabbningar. Det gäller att ha koll.

Vad har varit svårast hittills?
– Det svåraste hittills har varit att vara vittne till vilken otrolig diskriminering palestinier får utstå. Att se hur människor blir tvingade att svälja rasism, diskriminering, hot och våld varje dag är smärtsamt och får en att känna sig privilegierad på ett obehagligt sätt.

Elvira tycker att det är viktigt att resa för att lära sig mer om världen, genom egna upplevelser.

– Man kommer aldrig att förstå fullt ut genom media och andras berättelser. Reser man och ser andra delar av världen, kommer man att få en ökad förståelse för människor och varför saker är som de är. Att träffa människor och få prata med dem lär en så otroligt mycket och jag är övertygad om att det är vad som krävs för att världen ska bli en bättre plats.

Vad har du för tips till andra som vill flytta utomlands, men tvekar?
– Mitt tips är att bara göra det! Det känns alltid läskigt och överväldigande i början, men det ordnar sig alltid. Jag har inte ångrat en enda resa jag gjort, men jag har alltid varit jättenervös i början. Att resa är alltid en bra investering som kommer ge både erfarenhet och kunskap.

8 SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKA FLYTTA UTOMLANDS

  • VISUM OCH PASS Inom EU/EES räcker det med ett vanligt svenskt pass, men i de flesta länder ute i världen behövs det någon form av uppehållstillstånd. Ibland är det enkelt, ibland mer komplicerat. Det är viktigt att veta om du ska ha visum för turism, studier eller arbete och vad du behöver göra för att kunna visa det. Fråga svenska ambassaden i det landet du vill flytta till vad som gäller om du är osäker.
  • PRATA MED SKATTEVERKETKolla upp om du behöver betala någon skatt när du flyttat till det nya landet. Det lättaste är att ringa Skatteverket och ta hjälp av en av deras handläggare. Om du ska vara borta längre än ett år ska du också anmäla det till Skatteverket och folkbokföra dig i det nya landet.
  • VAD HÄNDER OM DU BLIR SJUK?Inom EU har du rätt till sjukvård så länge du har det europeiska sjukförsäkringskortet. Ska du åka till andra länder behöver du kolla upp om du är försäkrad, till exempel via skolan eller jobbet, eller så kanske du behöver ha en privat försäkring.
  • VAD VILL DU TA MED?Åker du med en väska eller vill du skeppa över hela lägenheten till Taiwan? Kolla upp hur du bäst fraktar dina saker dit du ska. Om grejerna inte ryms i en vanlig resväska kan fraktflyg eller lastfartyg vara lösningen.
  • VAD HÄNDER MED POSTEN?Vill du få post dit du ska flytta, så går det att göra adressändring och eftersända post även till utlandet. Du kan också låta posten gå till en vän eller familjemedlem, förutsatt att den har gått med på att ta hand om din post.
  • KÖRKORT, BANKKORT OCH SÅ VIDAREOfta kan du köra bil med ditt svenska körkort utomlands, men ta det inte som en självklarhet. Att sätta sig i en bil utan ett giltigt körkort är ingen bra idé. Kolla också om bankkortet kommer funka i det nya landet. Vad behöver du göra hemma, och vad ska göras på plats?
  • SE TILL ATT DITT BOENDE FINNS I VERKLIGHETENOm du ska hyra en bostad, betala aldrig något i förväg om du inte har sett lägenheten, och bägge parter har skrivit på ett kontrakt. Tyvärr är det vanligt med bedragare, både i Sverige och utlandet.
  • DU BEHÖVER INTE VARA ENSAM (OM DU INTE VILL)Ibland kanske ensamhet är själva anledningen till att vara ute i världen, och då är det bara att njuta av ditt eget sällskap! Men om inte så är fallet, kan det vara riktigt deppigt att vara ensam. Kolla upp Facebookgrupper med andra som flyttat tillsamma ställe som du ska, anmäl dig till en kurs, eller prata med en främling på fiket när du är på plats!
  • VISUM OCH PASSInom EU/EES räcker det med ett vanligt svenskt pass, men i de flesta länder ute i världen behövs det någon form av uppehållstillstånd. Ibland är det enkelt, ibland mer komplicerat. Det är viktigt att veta om du ska ha visum för turism, studier eller arbete och vad du behöver göra för att kunna visa det. Fråga svenska ambassaden i det landet du vill flytta till vad som gäller om du är osäker.
  • PRATA MED SKATTEVERKETKolla upp om du behöver betala någon skatt när du flyttat till det nya landet. Det lättaste är att ringa Skatteverket och ta hjälp av en av deras handläggare. Om du ska vara borta längre än ett år ska du också anmäla det till Skatteverket och folkbokföra dig i det nya landet.
  • VAD HÄNDER OM DU BLIR SJUK?Inom EU har du rätt till sjukvård så länge du har det europeiska sjukförsäkringskortet. Ska du åka till andra länder behöver du kolla upp om du är försäkrad, till exempel via skolan eller jobbet, eller så kanske du behöver ha en privat försäkring.
  • VAD VILL DU TA MED?Åker du med en väska eller vill du skeppa över hela lägenheten till Taiwan? Kolla upp hur du bäst fraktar dina saker dit du ska. Om grejerna inte ryms i en vanlig resväska kan fraktflyg eller lastfartyg vara lösningen.
  • VAD HÄNDER MED POSTEN?Vill du få post dit du ska flytta, så går det att göra adressändring och eftersända post även till utlandet. Du kan också låta posten gå till en vän eller familjemedlem, förutsatt att den har gått med på att ta hand om din post.
  • KÖRKORT, BANKKORT OCH SÅ VIDAREOfta kan du köra bil med ditt svenska körkort utomlands, men ta det inte som en självklarhet. Att sätta sig i en bil utan ett giltigt körkort är ingen bra idé. Kolla också om bankkortet kommer funka i det nya landet. Vad behöver du göra hemma, och vad ska göras på plats?
  • SE TILL ATT DITT BOENDE FINNS I VERKLIGHETENOm du ska hyra en bostad, betala aldrig något i förväg om du inte har sett lägenheten, och bägge parter har skrivit på ett kontrakt. Tyvärr är det vanligt med bedragare, både i Sverige och utlandet.
  • DU BEHÖVER INTE VARA ENSAM (OM DU INTE VILL)Ibland kanske ensamhet är själva anledningen till att vara ute i världen, och då är det bara att njuta av ditt eget sällskap! Men om inte så är fallet, kan det vara riktigt deppigt att vara ensam. Kolla upp Facebookgrupper med andra som flyttat tillsamma ställe som du ska, anmäl dig till en kurs, eller prata med en främling på fiket när du är på plats!
  • VISUM OCH PASS
    Inom EU/EES räcker det med ett vanligt svenskt pass, men i de flesta länder ute i världen behövs det någon form av uppehållstillstånd. Ibland är det enkelt, ibland mer komplicerat. Det är viktigt att veta om du ska ha visum för turism, studier eller arbete och vad du behöver göra för att kunna visa det. Fråga svenska ambassaden i det landet du vill flytta till vad som gäller om du är osäker.
  • PRATA MED SKATTEVERKET
    Kolla upp om du behöver betala någon skatt när du flyttat till det nya landet. Det lättaste är att ringa Skatteverket och ta hjälp av en av deras handläggare. Om du ska vara borta längre än ett år ska du också anmäla det till Skatteverket och folkbokföra dig i det nya landet.
  • VAD HÄNDER OM DU BLIR SJUK?
    Inom EU har du rätt till sjukvård så länge du har det europeiska sjukförsäkringskortet. Ska du åka till andra länder behöver du kolla upp om du är försäkrad, till exempel via skolan eller jobbet, eller så kanske du behöver ha en privat försäkring.
  • VAD VILL DU TA MED?
    Åker du med en väska eller vill du skeppa över hela lägenheten till Taiwan? Kolla upp hur du bäst fraktar dina saker dit du ska. Om grejerna inte ryms i en vanlig resväska kan fraktflyg eller lastfartyg vara lösningen.
  • VAD HÄNDER MED POSTEN?
    Vill du få post dit du ska flytta, så går det att göra adressändring och eftersända post även till utlandet. Du kan också låta posten gå till en vän eller familjemedlem, förutsatt att den har gått med på att ta hand om din post.
  • KÖRKORT, BANKKORT OCH SÅ VIDARE
    Ofta kan du köra bil med ditt svenska körkort utomlands, men ta det inte som en självklarhet. Att sätta sig i en bil utan ett giltigt körkort är ingen bra idé. Kolla också om bankkortet kommer funka i det nya landet. Vad behöver du göra hemma, och vad ska göras på plats?
  • SE TILL ATT DITT BOENDE FINNS I VERKLIGHETEN
    Om du ska hyra en bostad, betala aldrig något i förväg om du inte har sett lägenheten, och bägge parter har skrivit på ett kontrakt. Tyvärr är det vanligt med bedragare, både i Sverige och utlandet.
  • DU BEHÖVER INTE VARA ENSAM (OM DU INTE VILL)
    Ibland kanske ensamhet är själva anledningen till att vara ute i världen, och då är det bara att njuta av ditt eget sällskap! Men om inte så är fallet, kan det vara riktigt deppigt att vara ensam. Kolla upp Facebookgrupper med andra som flyttat tillsamma ställe som du ska, anmäl dig till en kurs, eller prata med en främling på fiket när du är på plats!
  • VISUM OCH PASS
    Inom EU/EES räcker det med ett vanligt svenskt pass, men i de flesta länder ute i världen behövs det någon form av uppehållstillstånd. Ibland är det enkelt, ibland mer komplicerat. Det är viktigt att veta om du ska ha visum för turism, studier eller arbete och vad du behöver göra för att kunna visa det. Fråga svenska ambassaden i det landet du vill flytta till vad som gäller om du är osäker.
  • PRATA MED SKATTEVERKET
    Kolla upp om du behöver betala någon skatt när du flyttat till det nya landet. Det lättaste är att ringa Skatteverket och ta hjälp av en av deras handläggare. Om du ska vara borta längre än ett år ska du också anmäla det till Skatteverket och folkbokföra dig i det nya landet.
  • VAD HÄNDER OM DU BLIR SJUK?
    Inom EU har du rätt till sjukvård så länge du har det europeiska sjukförsäkringskortet. Ska du åka till andra länder behöver du kolla upp om du är försäkrad, till exempel via skolan eller jobbet, eller så kanske du behöver ha en privat försäkring.
  • VAD VILL DU TA MED?
    Åker du med en väska eller vill du skeppa över hela lägenheten till Taiwan? Kolla upp hur du bäst fraktar dina saker dit du ska. Om grejerna inte ryms i en vanlig resväska kan fraktflyg eller lastfartyg vara lösningen.
  • VAD HÄNDER MED POSTEN?
    Vill du få post dit du ska flytta, så går det att göra adressändring och eftersända post även till utlandet. Du kan också låta posten gå till en vän eller familjemedlem, förutsatt att den har gått med på att ta hand om din post.
  • KÖRKORT, BANKKORT OCH SÅ VIDARE
    Ofta kan du köra bil med ditt svenska körkort utomlands, men ta det inte som en självklarhet. Att sätta sig i en bil utan ett giltigt körkort är ingen bra idé. Kolla också om bankkortet kommer funka i det nya landet. Vad behöver du göra hemma, och vad ska göras på plats?
  • SE TILL ATT DITT BOENDE FINNS I VERKLIGHETEN
    Om du ska hyra en bostad, betala aldrig något i förväg om du inte har sett lägenheten, och bägge parter har skrivit på ett kontrakt. Tyvärr är det vanligt med bedragare, både i Sverige och utlandet.
  • DU BEHÖVER INTE VARA ENSAM (OM DU INTE VILL)
    Ibland kanske ensamhet är själva anledningen till att vara ute i världen, och då är det bara att njuta av ditt eget sällskap! Men om inte så är fallet, kan det vara riktigt deppigt att vara ensam. Kolla upp Facebookgrupper med andra som flyttat tillsamma ställe som du ska, anmäl dig till en kurs, eller prata med en främling på fiket när du är på plats!