in

7 frågor du bör ställa dig själv innan du ansöker till högskolan

vadskajagplugga

Den 15:e april stänger anmälan till högskolornas och universitetens program och kurser till höstterminen 2019. Men hur vet man att man har valt rätt? Här är sju frågor du bör ställa dig innan du skickar in ansökan. Mer

De allra flesta svenskar byter jobb eller inriktning någon eller flera gånger under sitt yrkesliv. Vad du väljer att plugga idag behöver med andra ord inte avgöra hela din framtid. Att studera är alltid en investering i dig själv, oavsett om du går klart hela programmet eller inte. Men för att veta om det program eller den kurs du har tänkt söka är rätt för dig kan det hjälpa att ta reda på mer om dig själv.

Här är 7 frågor du kan ställa dig som förhoppningsvis kan ge en fingervisning om vilken utbildning (och vilket jobb) som passar dig.

1. Vad är jag bra på?

Kanske vet du redan exakt vad du är bra på, i så fall – good for you! För oss som inte har stenkoll finns det ytterligare frågor att ställa för att konkretisera våra skills. När mår du som bäst och vad älskar du att göra? Vi är ofta bra på det vi tycker om att göra. Ett ännu bättre tips är att fråga folk i din närhet vad de tycker du är bra på. Ens vänner, bekanta och familj kan ofta se egenskaper och styrkor som vi själva inte har lika lätt att se.

2. Hur vill jag tillbringa den kommande studietiden?

Gillar du att gräva ner dig i böcker och lära genom att läsa och lyssna eller vill du hellre lära dig något genom att praktisera det? Svaret kan ge en fingervisning om du ska söka dig till ett universitet, en yrkeshögskola eller en folkhögskola. Vissa utbildningar tar bara några månader och andra tar flera år, hur länge har du lust att plugga? Tänk på att det även finns många kurser och program som du kan läsa helt via distans.

3. Vad brinner jag för?

Försök ta reda på vilka frågor och ämnen som är allra viktigast för dig. Du kanske vill hjälpa människor, uppfinna coola raketer, rädda miljön, koda fram nya Snapchat, måla tavlor som får folk att börja gråta eller verka för ett mer jämställt och inkluderande samhälle? För vissa skulle det vara otänkbart att inte jobba med något som känns viktigt för dem medan andra hellre engagerar sig i sina hjärtefrågor på fritiden.

4. Var vill jag bo i framtiden?

Vet du redan nu att du vill bo nära naturen i ett stort hus på landet eller att du vill bo i en storstad som aldrig sover? Kanske vill du inte ens ha ett permanent boende utan flytta runt från stad till stad, från land till land. Vissa yrken kan du utöva var som helst i Sverige eller världen, andra yrken är mer platsbestämda. Att fundera på var du vill bo i framtiden kan ge en ledtråd till vilket jobb som passar dig.

5. Är det viktigt att jag får ett jobb direkt efter examen?

Det finns branscher som skriker efter arbetskraft och det finns branscher där det är väldigt svårt att få jobb. Arbetsförmedlingens yrkeskompass visar hur konkurrensen ser och ger även framtidsprognoser för specifika yrken. Det är bra att vara medveten om hur verkligheten ser ut, men lyssna alltid inåt och följ ditt hjärta.

6. Hur mycket vill jag styra över min tid?

Vissa älskar struktur, ordning och 9-till-5-jobb. Andra avskyr det och vill kunna styra när, var och hur mycket de vill arbeta. Hur känner du?

7. Hur mycket pengar vill jag tjäna?

Pengar är en stark drivkraft för vissa och en mindre stark drivkraft för andra. Hur mycket pengar du vill tjäna och hur mycket pengar du behöver kan däremot vara helt olika saker. Fundera på vilken livsstil du vill ha i framtiden. Hur vill bo du, hur mycket vill du jobba, hur ofta vill du kunna resa utomlands? På Statistiska centralbyrån kan du leta upp ditt drömyrke och kolla vad en medellön brukar ligga på.

Blev du inte alls klokare av det här? Som tur är finns det fler texter, tester och guider där ute, till exempel här , här och här. Du kan även vända dig till din kommun för att få studievägledning.

Lycka till med studierna!