4 grymma tips för att hålla budgeten i julhetsen

Nu i december kan det vara svårt att hålla reda på sina pengar. Det ska köpas julklappar till höger och vänster, man vill ha en ny outfit att fira nyår i och det är extra mysigt att fika med sina vänner på stan. Lösningen på detta är naturligtvis att sätta upp en budget – och hålla den. Här är fyra steg till hur du lyckas!

1. Tänk inte på din budget som ett straff

En budget handlar om att uppmärksamma dig på din ekonomi och att planera för framtiden. Att sätta budget betyder att du håller koll på vad som kommer in till ditt bankkonto, och vad som försvinner från det. Det är lätt att dra ditt kort för att köpa en latte några gånger i veckan, men det blir tillslut stora pengar som du egentligen inte kommer ihåg var de tog vägen. Det är såklart okej att köpa en latte eller fika ute, men planera in det i din budget.

2. Förstå skillnaden mellan vad du vill ha och vad du behöver

Hyra, elektricitet och mat är sådant du behöver betala och köpa. Men en onödig tröja (som egentligen inte är så snygg) eller ett nytt mobilskal, trots att ditt gamla är inte är trasigt, är sådant du bara vill ha. Om du tvekar så ställ dig dessa tre frågor när du ska spendera pengar: Vill jag ha det? Behöver jag det? Kan jag leva utan det? Om du överlever utan tröjan, lämna den i affären.

3. Fastna inte i julhetsen

Med julens och nyårets alla fester och tillställningar är det lätt att spendera extra mycket pengar. Du vill ge dina nära och kära de bästa klapparna och du vill köpa någon ny klänning eller smycke till dig själv till varje tillfälle. För att inte spendera alldeles för mycket på detta, sätt undan en summa pengar som du kan lägga på julklappar och på dig själv.

4. Var realistisk

Hemligheten till att kunna hålla en budget är att vara ärlig mot sig själv om sina vanor att spendera pengar. Till exempel, om du köper mat ute mycket för att du inte orkar laga mat hemma så se över vad du kan göra för att få det att fungera. Kan du kanske skära ner på din shopping istället? Eller kan du cykla till skolan/jobbet istället för att köpa busskort varje månad? Att anpassa din budget till det liv du lever är bästa sättet för att hålla budget.

Tack teenvogue.com för inspo!

Annons