in

3 platser i världen där kvinnor är förbjudna att vistas (what?!)

1024px omine2 1

Året är 2017 och det finns fortfarande stora geografiska platser i världen där kvinnor är förbjudna tillträde. Mer

Unesco (Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur) har en världsarvslista där byggnader och naturområden som är särskilt unika samlas. På sin hemsida skriver organisationen:

”De natur- och kulturarv som upptas på Unescos världsarvslista måste ha enastående universellt värde och uppfylla de kriterier som finns i konventionen. Kulturföremål eller traditioner kan inte nomineras som världsarv – världsarv är ’oflyttbara’.”

För de länders vars byggnader eller områden blir en del av världsarvslistan får ta del av pengar och hjälp för att skydda och bevara dem.

Det senaste i raden av områden på världsarvslistan är den japanska ön Okinoshima, som i söndags antogs till den prestigefyllda listan. Men beslutet väckte kritik. Ön är nämligen förbjuden mark för kvinnor, och får alltså endast besökas av män.

Unesco svarade på kritiken och berättigade sitt beslut med att säga att det var okej att uppta ett kvinnofientligt område på listan, eftersom världsarvslistan består av ytterligare två ställen där kvinnor inte får vistas.

Good story, bro. Tre fel gör…noll rätt.

Här är de 3 platser i världen som finns på Unescos världsarvlista och som förbjuder kvinnor:

1. Ön Okinoshima i Japan

Den här ön är som tidigare nämnt den senaste platsen att få pryda listan och därmed ta emot ekonomisk hjälp. Ön har fyra kilometer i omkrets och är helig och tillhör Shinto-kulten som hyllar naturen och som sedan 1200-talet tillber flera gudar. Enligt DN bor det bara en enda man på ön, och det är en shintopräst. Resten av året är dock andra präster inom Shinto också välkomna, om de följer öns regler. Till exempel måste de klä av sig nakna och bada innan de kliver i land på ön.

Anledningen till att kvinnor inte får besöka ön har aldrig uttalats officiellt, men det tror bero på att kvinnors menstruation ses som något orent inom Shinto.

Är du man och sugen på att åka dit? I så fall är det den 27 maj som gäller. Det är nämligen den enda dagen på året vanliga turister kan åka dit och då släpper man in cirka 200 personer. Men se upp, det är strikt förbjudet att ta med sig saker från ön. Inte ens grässtrån eller kvistar får lämna Okinoshima.

1200px-Okinoshima_aerial01Bild: wikimedia commons, Ministry of Land, Infrastructure, Transport and TourismMILT Japan

[adSpace placement=”auto”]

 

2. Berget Athos i Grekland

Athos är ett berg och en halvö som ligger i Grekland. Det har funnits på Unescos lista sedan 1988 och har i likhet med Okinoshima förbud mot kvinnor. Halvön är politiskt självstyrande, består av 20 östortodoxa kloster och är hem till 1400 män.

Anledningen till att Athos finns på världsarvslistan är att ön har varit isolerad i 1500 år och därför har en växtlighet som har bevarats och utvecklats utan stor yttre påverkan.

Kvinnor har sedan 1000 år tillbaka, tillsammans med hondjur, bannats från ön. Detta beror dels på att munkarna lever i celibat och att deras liv underlättas av att kvinnor inte är där, men också på en berättelse som tar sin start med Jungfru Maria och att hon ska ha fått ön. Det har tolkats som att hennes koppling till ön ska representera hela det kvinnliga könets roll där.

Greek monastery on a coast of aegean sea below the holy mountain Athos in Greece

 

3. Berget Sanjo i Yoshino-Kumano National Park i Japan

Berget har varit förbjuden plats för kvinnor i flera hundra år, på grund av sin buddhistiska koppling. Munkar har länge sökt sig dit för upplysning och ro och har inte velat distraheras av kvinnor. En japansk man som bor i närheten av berget tycker regeln är förlegad och gör sitt för att utmana den. Han klättrar regelbundet upp på berget iklädd kvinnokläder för att markera mot japanska myndigheter.

Berget har en oerhört vacker natur och på en klar dag kan man se Fuji klart och tydligt. Det har varit på Unescos lista sedan 2004.

1024px-Omine2Bild: Wikimedia, CC: Mass Ave 975