in

Hej, 50-talet ringde och ville ha tillbaka sina sportkommentatorer

kronika os

OS i Rio de Janeiro är i full gång. Världens absolut främsta idrottare har samlats för att tävla och underhålla oss vanliga dödliga. De har hela världens ögon på sig och tidningarna rapporterar om exakt allt. I vanlig ordning är OS-kvinnorna extra utsatta. Mer

I DN skrev sportjournalisten Nils Palmgren tidigare i veckan följande om cyklisten Emma Johansson efter att hon tagit OS-silver:

”Silvermedaljen är stor och ser nästan enorm ut på den 167 centimeter långa cyklisten. I gula shorts och gul tröja ser Emma Johansson liten ut, men på sin cykel ute på banan har hon visat vilken kämpe som bor i den lilla kroppen.”

Man skulle nästan kunna tro att Palmgren skriver om ett barn eller att han aldrig sett en kvinna idrotta innan. Dessutom är Johansson längre än medellängden för kvinnor i Sverige. Hans text möttes av kritik i sociala medier och DN valde att plocka bort formuleringen eftersom den var ”olycklig”.

Samtidigt har sexismen på andra sidan Atlanten nått nya höjder. Sportjournalister och kommentatorer har i den ena rapporteringen efter den andra gett uttryck för sexism.

Lägger fokus på vem hon är gift med

När NBC-kommentatorn Dan Hicks rapporterade från damernas simning, 400 meter individuell medley, och Katinka Hosszu slog världsrekord tog han tillfället i akt att hylla Hosszus man tillika tränare, Shane Tusup. ”Där är mannen ansvarig för segern”, sa Hicks.

Även USA:s gymnastiklag har fått ta del av onödig och fördomsfull rapportering. Efter att laget ägt alla med sina omänskligt grymma skills stod de samlade och pratade. Då passade en NBC-kommentator på att säga att det såg ut som att de ”likaväl hade kunnat stå i ett köpcentrum”.

Det kommentatorn förmodligen försökte säga var att de fick det att se enkelt ut – men det han sa var att de var som vilka andra tonårstjejer som helst. Och alla vet ju att det enda tjejer gör är att shoppa. Även om de är bäst i världen på gymnastik (de har i skrivandets stund tagit två guld) och så starka att man börjar undra om de ens är mänskliga.

Och sist men inte minst: har ni läst artikeln ”Corey Cogdell, wife of Bears lineman Mitch Unrein, wins bronze in Rio” publicerad i Chicago Tribune? Här har vi alltså en kvinna som precis vunnit brons i skytte och det man lägger fokus på är vem hon är gift med.

Det är en unken kvinnosyn

Att den här typen av rapportering, från Palmgren till Chicago Tribune, fortfarande görs är skamligt. Och ja, det finns säkert ”viktigare grejer att skriva om”. Men det är viktigt att förstå att den här typen av sexistisk rapportering inte verkar i ett vakuum. Den fortsätter sprida fördomar och förminska kvinnor – till och med när de är världens starkaste och bästa idrottare. Att ständigt matas med den typen av kommentarer gör så klart att sexismen i samhället växer.

DN kallade Palmgrens stycke om Emma Johansson för en ”olycklig formulering” och TT har rapporterat om ”sexistiska grodor under OS”. Men det är inga olyckliga formuleringar och grodor: det är samla gamla unkna kvinnosyn som tyvärr fortfarande genomsyrar hela världen.