in

Therèse om fördelarna med att leva med bipolär sjukdom: ”Jag får superhjältekrafter!”

Therèse Molander berattar om vardagen med bipolar sjukdom

Therèse Molander fick diagnosen bipolär sjukdom typ 2 för 1,5 år sedan, men hon har märkt av sjukdomen ända sedan grundskolan. Bipolaritet kan vara svårt, men det kan även föra många fantastiska fördelar med sig, menar hon. I dag är Therése mån om att påverka folks inställning till sjukdomen, som i slutändan har stärkt henne som person. Mer

När Therèse, 26, fick diagnosen bipolär sjukdom typ 2 för 1,5 år sedan förändrades allt. Hon hade under en längre tid varit fast i en djup depression som gjorde att hon inte kunde komma upp ur sängen om dagarna. Efter att en nära vän hade hört ett radioprat om bipolaritet bestämde sig Therèse till sist för att söka hjälp.

Den första tiden var svår, men allteftersom har hon lärt sig att leva med sin nya diagnos och se de goda sidorna av den:

– Det första jag fick i handen när jag fick min diagnos var en liten broschyr där det stod ”Du lever med en av 10 mest handikappade sjukdomarna i världen”… Jag fick bara läsa de negativa sakerna om hur svårt allt är, men ingenting om hur man med rätt medicinering lever precis som alla andra. Så länge man äter sina mediciner, rör på sig och äter bra mat så mår man ju faktiskt bra, säger Therése.

bipolaritet

Therése: Bipolära personer ser lösningar, inte hinder

Idag har Therèse hittat rätt i livet – hon arbetar med att driva en egen konsultbyrå inom PR och trivs med att kunna styra över sina tider själv. Hon ser en problematik i att så mycket fokus läggs på de negativa aspekterna av bipolaritet i media då en bipolär diagnos inte behöver betyda slutet på det roliga i livet – snarare tvärtom. Hon berättar om forskning som visar att bipolära är ovanligt kreativa, bra på att tänka utanför boxen och är generellt högpresterande av sig.

– Bipolära personer fastnar inte på samma sätt i problem som andra kan göra, utan ser istället utmaningar och tänker runt dem. Det är självklart viktigt att förstå allvaret i diagnosen men det finns så mycket positivt man behöver få höra. Om man använder styrkorna i sjukdomen och lär sig hantera svagheterna så kan man leva ett väldigt lyckligt liv.

Svagheterna som Therèse syftar på är depressionerna. En bipolär person pendlar nämligen mellan depressioner och manier, där depressionerna gör personen extremt nedstämd medan manierna gör personen extremt lycklig.

– Ingen kan vara så lycklig som en bipolär person men inte heller lika deprimerad. När en frisk person är som allra, allra lyckligast – det är en normal dag för en bipolär person. Och samma sak när man mår dåligt, så allting blir ju väldigt förstärkt.

[adSpace placement=”manual”]

”Ända sedan jag var liten har jag känt att något var annorlunda, men jag visste inte vad”

Therèse kände av sin bipolaritet redan i mellanstadiet och i högstadiet blev det tydligt för henne att något var fel – men hon kunde inte sätta fingret på vad. I ena stunden var hon den sociala tjejen som var vän med alla och i andra stunden kunde hon inte kliva ur sängen för dagen.

– Tyvärr verkar det vara så i vårt samhälle att så länge man klarar skolan så tänker ingen att det kan vara någonting som är fel. Det handlar om “duktiga-flickan syndromet”: allt går så bra för dessa duktiga tjejer, men de mår väldigt , väldigt dåligt. Varken samhället eller skolan vet hur man ska fånga upp dem.

Efter beskedet om diagnosen har det varit viktigt för Therèse att vara öppen med hur hon mår. Dagar efter hon varit hos läkaren skrev hon blogginlägget ”Jag heter Therèse och jag är psykiskt sjuk. På riktigt” som blev mycket uppmärksammat i media.

– På morgonen hade det lästs av 45 000 personer, det kom som en chock. Telefonen ringde galet mycket. På några dagar hade min blogg 500,000 unika läsare och Expressen, Metro och TV4 skrev om mig.

Öppenheten kring diagnosen kom med mörka baksidor, exempelvis konsekvenser på Therèses dåvarande arbetsplats och det politiska parti hon var aktiv i. Men det mesta bemötandet var otroligt positivt; både från nära och okända människor. Under första veckan fick Therèse 500-600 peppande mail och mängder av varma ord.

– För varje person som vågar berätta något så blir det faktiskt skillnad. I dag har diagnosen förstärkt mina positiva egenskaper och jag har mitt drömjobb där jag kan vara öppen med när jag mår dåligt. Mitt råd till andra med bipolaritet är att våga leva livet! Alla har sina problem, fördelen med bipolär diagnos är att man redan vet om att livet kommer att vara extra tufft ibland, vilket gör att man kan förbereda sig och hitta sätt att hantera det.

Läs Therèses blogg här!

Om du, eller någon du känner, lider av bipolär diagnos eller psykisk ohälsa kan du vända dig hit:

Om du är under 18 år:
BUP (Barn och ungdomspsykiatrin) eller BRIS (Barnens rätt i samhället).

Om du är över 18 år:
Kan du vända dig till ditt landsting. Flera landsting har en ungdomspsykiatrisk mottagning, dit unga vuxna i åldern 16-25 kan vända sig. Ta reda på vad som gäller där just du bor.

Och kom ihåg att du alltid kan ringa Vårdguiden på telefonnumret 1177, så hjälper de dig eller guidar dig vidare.

Fakta bipolär sjukdom

Symtom: Symtomen för sjukdomen är symtomen för mani och depression. Vissa kan ha maniska och depressiva symtom samtidigt, men vanligast är att de kommer i skiftande perioder.

Symtom på mani: 

  • Överdriven glädje och upprymdhet
  • Överaktivitet
  • Extremt högt självförtroende

Symtom på depression

  • Svårt att känna glädje
  • Vardagssysslor känns tunga
  • Svårt med koncentration
  • Sömnproblem
  • Minskad sex- och matlust
  • Självmordstankar

 

Former av bipolaritet:

Bipolär sjukdom typ 1:

  • Mest kända formen, tidigare kallad manodepressiv sjukdom
  • Omväxlande kraftiga manier och svåra depressioner

Bipolär sjukdom typ 2:

  • Perioder med depressioner och hypomanier (lindrigare maniska symtom)
  • Symtom på hypomanier: Ökad energi, större kreativitet, allmänt glatt humör.

Behandling

  • Behandlingen kan se olika ut beroende på om man är i en mani eller depression när man söker hjälp
  • Mediciner och psykoterapi kan göra att svängningarna i humöret minskar och att man slipper bli så sjuk igen.
  • Kunskap sjukdomen är viktigt så att man känner igen tidiga tecken på när man börjar bli dålig

Källa: Vårdguiden

Läs också:

Sara om livets upp-och nedgångar med psykisk ohälsa: ”Det är viktigt att fokusera på de bra delarna”

Nicole Falciani om sin depression: ”En psykisk sjukdom är precis som en fysisk sjukdom”