in

Sluta sätta osunda träningsmål – så sätter du mål som får dig att må bra

59f1c20501bf7 59f1c20501c3btracc88ning.jpg

Det finns så mycket härligt med träning och rörelse, låt det inte förstöras av orimliga, stressande träningsmål. Mer

En sommar när jag gick i gymnasiet tränade jag nästan varje dag – för att bli smalare. Jag har aldrig mått sämre. Min kropp var antingen fin eller ful och det fanns inte en tanke på att träningen var bra, även om den inte gav resultat på vågen.

Det är så lätt att förknippa hård träning med att ha hårda krav på sig själv, men så behöver det inte vara. Idag tränar jag för att bli stark och för att jag blir glad av det. Om mina kläder inte passar, så är det nya kläder jag behöver, inte en ny kropp.

Att sätta träningsmål som gör att du tar hand om dig själv och lägger märke till utvecklingen du gör behöver inte vara särskilt svårt. Jag har kommit fram till tre saker som kan vara bra att tänka på när du sätter upp mål för din träning och livsstil.

Yttre eller inre mål

Det är lätt att fastna i tankar kring träning som handlar om utseende, men att sätta mål som att bli snyggare på det eller det sättet är mer stressande än vad det ger resultat. För det finns massor av anledningar till att träning inte leder till en perfekt kropp (vad nu det är) på tre veckor.

Att fokusera på inre istället för yttre mål behöver inte betyda att du inte bryr dig hur du ser ut, men du kommer må bättre om du väljer att se positiva förändringar i ditt utseende som en bonus, snarare än ett mål i sig. Oavsett om din träning syns direkt på kroppen, eller om det händer om ett år, så har träningen fantastiska effekter på din hälsa.

Försök att fokusera på att sätta mål som har mer att göra med livskvalitet. Med det menar jag saker som att känna sig piggare, starkare eller friskare, eller vetskapen om att du minskar risken att dö i förtid eller få åldersrelaterade sjukdomar.

istock 509172666

Fasta mål eller strävansmål

Har du satt som mål att träna tre gånger i veckan eller att springa milen under en timme ett visst datum? Det kan kännas bra att ha tydliga och konkreta mål, men se upp så att inte allt hänger på att nå just det målet. Du vill inte lägga ner månader av hårt arbete, och sedan bli helt förkrossad för att du kom i mål på 61 minuter istället för 59, eller tappa suget helt bara för att du missade ett träningstillfälle.

Sätt istället strävansmål, alltså mål som handlar om att utvecklas i en viss riktning eller på ett särskilt sätt. Då är chansen större att du kommer uppskatta utvecklingen du gjort, även om slutsiffran inte är exakt det du tänkt dig.

Varför sätter du målet – och vem sätter du det för?

När du sätter dig ner och gör en lista över vad du vill uppnå med din träning, fundera över varför du vill sätta de målen. Är det för att bli mer omtyckt av andra eller känna dig mer lyckad som människa, så det inte mål som kommer få dig att må bra.

Ett mål som handlar om din hälsa ska du sätta för din egen skull. Om du inte kan motivera varför du kommer må bättre av att nå ett mål så sätt inte det målet. Motiveringar i stil med ”min partner kommer gilla mig mer om jag har en platt mage” är inte godkända.

Så, vilka hälsomål kommer få dig att må bra, oberoende av vad andra tycker? Är det att avsätta tid för att gå på dans för att det gör dig glad, att lyfta tunga vikter för att bli stor och stark, eller vill du gymma för att slippa ha ont i ryggen?

Det är bra att ha mål med sin träning, för mig är det superviktigt för att känna att jag har ett syfte och är påväg någonstans.