in

Ny forskning visar: Tonåringars riskbeteende är inbyggt i hjärnan

klattra dragare

Om du är tonåring eller har varit tonåring gissar vi på att du kanske tagit en del risker, men bara lugn. Det är inte ditt fel – skyll på din hjärna! Mer

Enligt en ny forskning som publicerats i Developmental Science så är hjärnan hos tonåringar och unga vuxna inställda på att ta risker. Forskarna har studerat beteendet hos mer än 5000 personer mellan tio och 30 år i elva länder. Det visade sig att riskbeteendet är som störst vid 19-års ålder.

Detta är inte första gången forskare har kommit fram till att tonåringar är neurologiskt inställda på att ta dåliga beslut, men det är en av de första gångerna man har studerat beteendet utanför västvärlden. Forskarna kom fram till att unga människor är mer troliga att ta riskfyllda beslut oavsett varifrån man kommer ifrån, men om man tar mycket risker beror på uppväxt och miljö.

”Bara för att något är rotat i biologin betyder det inte att det inte är formbart och att det inte finns något vi kan göra åt det. Även i Kina ser vi att tonåringar söker mer risker, men de håller inte på med droger, oskyddat sex och hänsynslöshet i lika stor utsträckning som vi ser i Amerika och västra Europa”, skriver Laurence Steinberg som är studiens ledande författare.

Alltså, bara för att din hjärna är inställd på att ta risker kan man fortfarande kontrollera sina impulser. Så att skylla på hjärnan kanske inte funkar så bra ändå, precis som Refinery29 skriver.

 

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss