in

Ny forskning visar: det här solskyddet är sämre än många tror

Det bästa solskyddet

En ny studie har jämfört solkräm med att stanna i skuggan under ett parasoll, och resultatet är inte vad vi trodde. Mer

Solparasoll finns på stränder av fler anledningar än att de är fina. Att söka skydd i skuggan, under ett parasoll eller en drömmig palm, har länge setts som ett av de bästa solskydden. Men nu har Cosmopolitan uppmärksammat en ny undersökning publicerad av Jama Dermatology, som visar att solparasoll inte alls är ett så effektivt skydd som vi tidigare trott.

Det här solskyddet är sämre än vi tidigare hade trott

I studien jämförde man solparasoll och solkräm med SPF 100 och lät 81 testpersoner vara i solen tre och en halv timme mitt på dagen. Några hade bara parasoll och andra hade bara solkräm.

Efteråt visade det sig att hela 78 procent av de som skyddade sig med parasoll blev solbrända, medan bara 25 procent av de med solkräm blev solbrända.
Detta trots att parasollpersonerna hela tiden var övervakade och ändrade sin position så att kroppen hela tiden befann sig under parasollet. Skuggan från ett parasoll var helt enkelt inte lika effektiv att blocka UVB-strålningen som solkrämen.

Det bästa sättet att skydda sig mot solen är att kombinera en rad olika solskydd. Använd solkräm OCH skugga OCH gärna även skyddande kläder.

Svenska Cancerfondens sajt listar sina bästa solskyddstips såhär:
1. Sök skugga när solen är som starkast, alltså mellan klockan 11 och 15. Var inomhus eller sök skugga.
2. Skydda sin hud med kläder. Fram med solhatt, sjalar, långärmade tröjor och mjuka byxor!
3. Använd solskyddsmedel med hög faktor, fram för allt där kläder inte skyddar. Använd gärna vattenfast solskyddsmedel med hög faktor (minst 30) som skyddar mot både UVA- och UVB-stålar.
4. Sola inte solarium. Det kan, precis som naturlig solning, ge upphov till hudcancer.

Visste du att…
Solen avger tre olika typer av ultravioletta ljusstrålar?
UVA-strålar, som är den största delen av de strålar som når jorden och även de strålar som tränger djupast ner i huden. Det är UVA-strålar som gör att pigmentet mörknar och med tiden gör huden tjockare och mer rynkig.
UVB-strålar, som gör att vi bränner oss om vi vistas för länge i solen. Brännskador skadar cellernas DNA, vilket kan leda till hudcancer.
UVC-strålar, som helt filtreras bort av ozonlagret.