in

Vattenförgiftning – det händer om du dricker för mycket vatten

mycket vatten

Att vi människor måste ha vatten för att överleva är självklart, men när blir det för mycket vatten? Vi listar symtomen för vattenförgiftning och förklarar vad det är. Mer

En sak som är säker är att vi behöver vatten för att överleva. När vi svettas, gråter eller kissar förlorar vår kropp vatten, därför är det självklart att vi måste fylla på med vatten under dagen. Men hur mycket vatten behöver vi då? Ja, diskussionen har länge varit under debatt. Vissa läkare säger åtta glas vatten, vissa säger sex glas vatten, och andra säger att män borde dricka 13 glas vatten per dag medan kvinnor behöver dricka nio glas vatten.

Om man lever i ett torrt och varmt klimat eller tränar ofta behöver man dricka mer vatten, samt om man själv känner att man är uttorkad, till exempel om man känner sig yr eller har huvudvärk.

Men vad händer om man dricker för mycket vatten?

Jo, man kan få något som heter vattenförgiftning – som helt enkelt beror på ett för stort intag av vatten. Vattenförgiftning kan orsakas av onormalt stor törst, till exempel vid diabetes eller när man tränar. Vattenförgiftning kan också ses hos människor med mentala funktionsförhinder.

När man får vattenförgiftning drabbas man av en rubbning i elektrolytbalansen, vilket kan ge hyponatremi (ett tillstånd när kroppens natriumbalans är för låg). Förgiftningen beror på att njurarna inte kan omvandla så mycket vatten på en och samma gång. När man dricker för mycket vatten tar cellerna upp vattnet och svullnad bildas i inre organ, bland annat i hjärnan.

Symptom på vattenförgiftning

Symptom på vattenförgiftning är desorientering, huvudvärk och yrsel, till följd av att blodflödet minskat, samt illamående och sluddrigt tal. Värre förgiftning kan leda till förvirring, kramper, koma och i värsta fall döden.

Behöver man vara orolig för att dricka för mycket vatten då?

Läkare säger att de enda som verkligen löper risk för att dricka för mycket vatten är de personer som tränar väldigt intensivt, särskilt maraton- och ultramaratonlöpare. Om du är maratonlöpare är det viktigt att få i dig elektrolyter (salter) som natrium, magnesium, klorid och kalium.

Men, självklart är det möjligt att även som icke-maratonlöpare dricka för mycket vatten. Det viktigaste att komma ihåg är att din kropp är väldigt bra på att säga till när den är törstig och behöver vatten.